Tematrädgårdar

Kända internationella designers har fått göra sina tolkningar av rosenträdgårdar.


En hälsning från Kongens have. Foto: Park- och naturförvaltningen

En hälsning från Kongens have
Jane Schul

Inte bara vackra och underbara, utan faktiskt också ganska besvärliga. Så sammanfattas Jane Schuls syn på rosor. I ett formellt kvadratiskt mönster spelar favoriten Rosa chinensis ’Mutabilis’ huvudrollen. Blommorna som sällskapar plockar upp de olika tonerna av gult, orange och rött som rosen skiftar i. Jane Schul är en av Danmarks mest namnkunniga landskapsarkitekt och ordförande för Det konglige danske haveselskab sedan 2001.


Den sjunkna trädgården. Foto: Park- och naturförvaltningen

Den sjunkna trädgården
Nina Thalinson och Gert Wingårdh

Med inspiration både från hundraårig engelsk trädgårdskonst och från Ostindiska kompaniets förlista laster har Nina Thalinson, art director och grafisk formgivare, och Gert Wingårdh, arkitekt, skapat ett bestående tillägg till parken. Trädgården kan beskrivas som blommig romantik i bleka pastellfärger inuti en stålkonstruktion formad som ett skepp. Här kan du sätta dig ned en stund och njuta av det porlande vattnet och kanske ta en fika. Den sjunkna trädgården går även bra att hyra för föreläsningar och workshops. En 13 meter lång mosaikvägg omsluter och består av de ostindiska porslinsskärvorna som hämtats upp från havets botten.


Persisk matta på holländska. Foto: Park- och naturförvaltningen

Persisk matta på holländska
Piet Oudolf

Prärien är en naturtyp som brukar inspirera Piet Oudolf och så även här i hans rosträdgård i Rosariet. Just rosorna är dock inte de mest framträdande i planteringen. Här finns endast elva plantor, men de fyller en viktig funktion; de valda sorterna bildar med sina stora enkla, eller nästan enkla, blommor en verkningsfull kontrast till det närmast pointillistiska töcknet av många småblommande perenner. De starkt röda blommorna hos klätterrosen 'Parkdirektör Riggers' som växer i de tre spaljéerna tillsammans med klematisen 'Gravetye Beauty' syns på långt håll. Övriga rosor i planteringen är tåliga, väldoftande och rikblommande vresrosor med vildkänsla; den vita Rosa rugosa  'Alba' och ljusrosa Rosa rugosa 'Fru Dagmar Hastrup'.

Trädgården är en magnet för fjärilar och andra insekter under sommarmånaderna och senare lockas fåglarna av perennernas och gräsens ax. Till denna höstens fägring och fågelskafferi hör även rosornas nypon.
 
Piet Oudolf är en internationellt erkänd landskapsarkitekt känd för sin användning av perenner och gräs och för att kombinera design med ekologiskt tänkande.  Han har bl a ritat Drömparken i Enköping, Lurie Gardens i Chicago och "High Line" i New York.